1. U bent hier
  2. Arrow sepperator Verslagen
  3. Arrow sepperator * Verslag van voorlichtingsavond Beregszasz door Corine van der Kooi

* Verslag van voorlichtingsavond Beregszasz door Corine van der Kooi

Op 6 februari is er in Dalfsen een voorlichtingsavond gehouden voor gastouders van Oekraïense kinderen  met als spreekster Corine van der Kooi. Corine woont al meer dan 18 jaar in Beregszasz. Zij was bereid gevonden om iets te vertellen over haar ervaringen in Beregszasz en om vragen te beantwoorden over zaken die zich kunnen voordoen met gastkinderen uit Beregszasz. Zij dient nu al vaak als aanspreekpunt voor gastouders in Nederland.
 
De avond werd geopend door Hans Pekkeriet, voorzitter van  SKB.
Corine stelt zich voor en vertelt wat haar werkzaamheden zijn in Beregszasz. Zij begeleidt daar gezinnen, ouderen en renovatieprojecten die gefinancierd worden vanuit Nederland. Ze is betrokken bij kinderkampen.
Vervolgens vertelt zij iets over Beregszasz. Het is een plaats vlakbij de Hongaarse grens en heeft ongeveer 25.000 inwoners.
Er is een ziekenhuis en er zijn diverse gemeentelijke instanties en scholen. Er is een conservenfabriek en een elektro-technisch bedrijf. Verder is er een markt en er zijn veel winkels. Ook wordt er de kost verdiend met het verkopen van spullen aan de andere kant van de grens en het weer meenemen van artikelen uit Hongarije.
Als voorbeeld gaf ze het volgende. Iemand neemt een fles drank en twee pakken sigaretten mee, loopt over de grens en heeft daar dan iemand die dat opkoopt. Ook kofferbakverkoop vindt plaats. Verder kunnen mensen door “lifters”  mee te nemen extra goederen in- c.q. uitvoeren.
Toch zijn er veel mensen zonder werk.
 
Welke kinderen komen er naar Nederland?
Dat zijn kinderen uit arme gezinnen en kinderen uit het internaat. Helaas constateert Corine dat armoede vaak ontstaat door luiheid en alcoholproblemen.
Kinderen uit het internaat verblijven daar in principe van maandag tot en met vrijdag. Kinderen die over ver wonen blijven ook in het weekeinde  in het internaat.
Corine vertelt dat kinderen die in Nederland op vakantie gaan vaak een positieve impuls krijgen wat  voor hun toekomst erg belangrijk is. Dat geldt zowel voor de kinderen uit gezinnen als het internaat.
De kinderen voelen zich ook gewaardeerd in Nederland en nemen dit gevoel mee naar huis.
 
Is het beter dat de kinderen hier drie maanden i.p.v. drie weken komen?
Drie maanden is inderdaad beter. Beter gezegd hoe langer de kinderen hier zijn des te beter het is. Fysiek gezien is het goed om hier langer te zijn. Groente en fruit zijn wat dat betreft erg belangrijk en dat is hier in overvloed te krijgen.
 
Hoe is het leven in het internaat?
De kinderen slapen in slaapzalen. Overdag zitten ze in klaslokalen of in de gangen en ze eten in de eetzaal. In vakanties worden de kinderen die niet naar huis kunnen geplaatst in “sanatoria” en sportcomplexen. Meerdere internaten worden  in de vakantie als het ware samengevoegd.
 
Hoe zit het met het onderwijs?
De basisschool heeft 9 klassen. Er is ook een tiende en elfde klas. Daarheen gaan de kinderen die  doorstuderen op een HBO- of universitaire opleiding. Vaak is dit gezien de kosten voor de financieel meer daadkrachtige mensen bestemd.
Wat wel behoorlijk gepropageerd wordt door de staat zijn muzieklessen. Je hoeft dan als gastouder niet verbaasd te zij als kinderen een instrument, bijv. de piano, kunnen bespelen.
 
Is de jeugd gemotiveerd om door te leren of hun best te doen op de “lagere” school?
Dat is veelal afhankelijk van de thuissituatie. Vanaf de derde klas krijgen de kinderen huiswerk. Als
kinderen ouders hebben die het allemaal wel goed vinden dan zal er niet zoveel terecht komen van het huiswerk en zullen daardoor op school er ook niet veel van terecht brengen.
 
Hoe zit het met de ziektekosten?
Volgens de wet is de medische hulp gratis. In de praktijk komt daar echter weinig van terecht. Bijv. als je gips nodig hebt bij noem maar een gebroken arm, dan moet je dit zelf meenemen. Dat geldt ook voor medicijnen een veel andere medische artikelen. In de praktijk blijkt dat gastkinderen door de alsmaar voortschrijdende automatisering makkelijk in staat zijn om contacten te leggen met hun gastouders. Er wordt dan gevraagd of er een bijdrage geleverd kan worden voor medische hulp. In dergelijke gevallen kan het geen kwaad om dan even met Corine of Helena contact op te nemen zodat zij kunnen bekijken hoe dringend die hulp nodig is. Het is echter niet verstandig om zo maar klakkeloos geld te sturen.
Er is wel een ziektekostenverzekering, maar die is in opbouw.
 
Dubbele nationaliteit.
In de provincie waar Beregszasz ligt, vroeger hoorde dit bij Hongarije, kan het heel goed zijn dat kinderen Hongaarse voorouders hebben. Het is betrekkelijk eenvoudig om daardoor een dubbele nationaliteit te krijgen. Uiteraard moeten daar wel bewijzen voor zijn, maar via gemeentelijke wegen is daar makkelijk achter te komen.  De kosten daarvoor zijn ook niet al te hoog. Bij een dubbele nationaliteit, dus Oekraïens en Hongaars kunnen de vakantiekinderen zonder  visum naar Nederland komen. Hongarije behoort namelijk tot de EU.
 
Gastkinderen naar Nederland buiten EKH om.
Het gebeurt nog wel eens dat kinderen buiten de EKH vakantie naar Nederland komen, bijvoorbeeld met de Kerstdagen. De kinderen vliegen dan meestal. Vaak gebeurt dit via de vliegtuigmaatschappij Wizz Air.  Reken er als gastouder op dat de totale kosten voor zo’n verblijf van 200 tot 400 euro kan bedragen. Voor kinderen met een Hongaars paspoort zijn de kosten lager.
Als een kind hier is tijdens een vakantie via EKH zeg dan niet dat ze misschien met bijv. de Kerst kunnen komen. Het woordje MISSCHIEN kennen ze niet en interpreteren ze als ja. Dat kan tot teleurstelling leiden.
Als een kind naar Nederland komt is het belangrijk om een “Buitenlandse gastenverzekering” af te sluiten.
 
Tot slot van de avond kwam het punt jaloezie aan de orde.
De kinderen die hier naar toe komen kunnen zowel door leeftijdsgenootjes, maar ook door volwassenen jaloers aangekeken worden. Dat kan door personeel van het internaat gebeuren maar zelfs door de eigen ouders. Dat is jammer maar helaas.
 
Rond tien uur wordt de avond afgesloten. Het was een leerzame en bovenal een gezellige avond.  Corine had een duidelijk verhaal en mensen die vragen aan haar hebben kunnen dit per mail doen. Haar e-mailadres is : corinevanderkooi@gmail.com  .
Na het officiële  gedeelte wordt onder het genot van een drankje nog even nagepraat waarbij velen hun ervaringen met andere delen.
 
Namens het bestuur van SKB en ook namens de gastouders willen wij Corine hartelijk bedanken voor haar toelichting en inzet.
 
Bel mij terug

Wenst u meer informatie? Vul hieronder uw telefoonnummer in en wij nemen z.s.m. contact met u op.